Gebruikersnaam:Paswoord:Blijf ingelogd:

Login

Nieuwsbrief focussen Vlaanderen januari 2021
Nieuwsbrief Focussen Vlaanderen januari 2021

Soms heb je een klankbord nodig ......

NIEUWS VAN DE WERKGROEP


Beste focussers,
 
We willen jullie met deze brief een hart onder de riem steken. Een korte maar hoopvolle boodschap. We wensen jullie dit jaar vele deugddoende focusing momenten, een luisterende houding in alle omstandigheden, veel warme en intense live ontmoetingen en tenslotte veel knuffelmomenten met de mensen die er voor jullie toe doen.
Dit jaar zullen we ook de nieuwe website kunnen voorstellen. Nog even geduld, hij komt eraan.
De werkgroep wil zich nog even verder engageren om haar werk af te maken. Dat is in de eerste plaats de website een nieuw kleedje geven en de mogelijkheid om die zelf te beheren verwezenlijken. Verder willen we nog steeds de plaats en opdracht van deze groep binnen VVCEPC duidelijk stellen en de verbinding tussen alle gelaagdheden van de beweging Focusing Vlaanderen faciliteren.  
We kijken ook uit of er dit jaar een uitwisselingsdag mogelijk is. De uitwisselingsdag is een belangrijk verbindend moment voor alle focussers. Je kan er voelen hoe focusing leeft. Deze dag is ons erg genegen, het vormt een belangrijk 'hart' van onze beweging.

Van harte een deugddoend jaar,
 
De werkgroep  

OP ONTDEKKING IN FOCUSLANDSCHAP
De TIFI Weeklong 2020 van 16 tot 22 augustus (Els Thibau)

Dat ellendige virus dat ons al maandenlang in de ban houdt, had deze zomer dan toch ook een positief gevolg. TIFI Focusing Weeklong 2020 werd online georganiseerd en daardoor was ik in de mogelijkheid om erbij te zijn. Het werd betaalbaar doordat er geen vliegtuigticket-  en verblijfkosten nodig waren. We konden in ons kot blijven. Dat bleek naderhand ook wel wat nadelen te hebben. Ik miste de focusingbubbel, de spontane ontmoetingen, die wonderlijke vibe… Turen naar een scherm is werkelijk iets anders dan life intunen en meetrillen.  Bovendien hoopte mijn gezin toch wat op mijn aanwezigheid tussendoor en dat betekende dus zoeken naar een moeilijk evenwicht tussen rap een waske draaien en deelnemen aan een workshop.   
Nochtans konden we dag en nacht inloggen als we dat wouden. Door het grote tijdsverschil tussen oost en west wereldwijd was er altijd wel iets te beleven. Er waren meer dan 60 deelnemers uit de hele wereld. We werden daarom ingedeeld in Home Groups waar we dagelijks 1 blok mee samen waren. Zo hadden we een veilige groep mensen die we wat beter leerden kennen. We konden dagelijks focussen met een partner uit deze home group in een Zoom breaking room.
Dagelijks was er een main presentation  waar alle deelnemers aanwezig waren en die verzorgd werd door een min of meer bekende focusser: Jan Winhal, Edgardo Riveros, Dan Schachter, Kati Kimchi en Tom Larkin. Deze werden aangevuld door boeiende participant workshops. Zelfs de Focusing Follies als afsluiter ontbraken niet.
Een hele week samenvatten in deze tekst is onbegonnen werk daarom heb ik mijn top 3 opgesteld.
Voor mij persoonlijk was de crossing van focusing met seksualiteit door Kati Kimchi een echte openbaring. Zo evident en logisch dat focusing een link heeft met seksualiteitsbeleving en toch taboe tot nu toe. Kati benaderde dit thema met zoveel flair en zo eenvoudig dat ik hier echt van genoot. “Iets in ons wil gezien worden. Iets in ons wil liever niet gezien worden. Beide delen verdienen onze aandacht”.
De crossing van focusing met de polyvagaaltheorie van Porges door Jan Winhal was voor mij ook erg bijzonder omdat ik me net aan het verdiepen ben in deze materie en het omgaan met complex trauma.
Voor de presentatie van Tom Larkin gingen we de natuur in. Wie dat niet kon op dat moment zocht een natuurelement binnenshuis. Zo kan je iemand naast een kamerplant of een boeket bloemen zien zitten. We bleven verbonden met elkaar en in verbinding met de natuur rondom ons. Mijn mobiel netwerk deed het wonderwel terwijl het in de tuin soms uitvalt… Bijzonder! Deze werkvorm is helemaal mijn ding omdat ik zelf ook vaak met cliënten ga wandelen en focussen. Met mijn hoofdtelefoon op lag ik op mijn rug in het gras en ging ik op in deze beleving. Ik was echt verwonderd dat ik midden in een open veld in de Vlaamse Ardennen me tegelijkertijd zo verbonden kon voelen met zoveel andere gelijkgestemde mensen over de hele wereld. Tom maakte echte boomknuffelaars van ons…
De organisatie verliep vlekkeloos. Er was technische ondersteuning en simultaan vertaling Engels/Spaans waardoor het tempo niet vertraagde omwille van vertalingen. Echt chapeau voor TIFI!

Focusing workshop online ... Ingrid De Witte

Het mee verspreiden van Focusing in onze maatschappij, kreeg de voorbije maanden een andere vorm. Net als vele collega’s focustrainers zag ik me genoodzaakt om de geplande trainingen te vervangen door een online-versie. Aanvankelijk geen sinecure… Naast het onder de knie krijgen van de verschillende online-tools, voelde ik me als het ware ‘gebonden aan handen en voeten’ – of  beter gezegd ‘gebonden aan het scherm’ – en miste ik uiteraard het live-contact en heel wat non-verbale signalen in de ontmoeting en oefeningen. Bovendien was ik ook ‘didactisch’ eerder beperkt wat het inschakelen van ‘tastbaar’ materiaal betreft dat ik in live-trainingen normaal wel gebruik.
Eenmaal de koudwatervrees overwonnen, voelde ik me echter meer en meer als een vis in het water. De sessies vlogen voorbij en de betrokkenheid van de aanwezigheden was zeker niet minder. Het online werken maakte het bovendien mogelijk om ook mensen van verderaf te bereiken of geïnteresseerden voor wie een fysische verplaatsing minder evident is. Mijn eerste online-experiment werd zowel door mezelf als door de deelnemers als heel intens ervaren.  En dus gaan we maar even – zolang het nodig is – op de ingeslagen weg verder, ondertussen uitkijkend naar het moment dat live-workshops terug op de agenda kunnen. Of misschien wordt het in de toekomst wel een combinatie van beide?
Ingrid De Witte – focustrainer i.o.


Boekvoorstelling : 
Een procestheorie van somatisch ziek-zijn: geneeskunde en psychotherapie
van Frans Depestele

 
Beste,

Laat mij toe mijzelf eerst even voor te stellen. Ik ben psychiater-psychotherapeut. Ik ben werkend lid van de Vlaamse vereniging voor Cliëntgericht-Experiëntiële Psychotherapie en Counseling, en werkend lid van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie. Ik volgde ook de opleiding gedragstherapie en werd aspirant-lid van de vereniging.

Ik heb vele jaren gewerkt op het thema ‘invloed van psychologische factoren op lichamelijke ziekte‘.

Dat werk heb ik nu gebundeld in een boek (348 blz.) met als titel ‘Een procestheorie van somatisch ziek-zijn: geneeskunde en psychotherapie’.

Ik geef dit boek uit in eigen beheer. Ik stel het boek te koop en als u belangstelling ervoor zou hebben, zend ik u het boek. Ik vraag hiervoor voor België 33 euro (25 + 8 euro verzending) of voor Nederland 39 euro (25 + 14 euro verzending). Een bestelling plaatsen kan gewoon door een mailtje te sturen op dit emailadres.
frans.depestele@skynet.be

Met vriendelijke groeten,

Frans Depestele

INITIATIEVEN IN BINNEN EN BUITENLAND

Symposium KinderFocussen in Breda van 3 okt wordt uitgesteld tot 10 april 2021 !  (Helaas volzet !)

Voor psychologen, kindertherapeuten, pedagogisch medewerkers, leerkrachten, focussers, ouders en andere geïnteresseerden.
Alle workshops en workshopaanbieders zijn geïnspireerd door het boek: 'De Kunst van het Luisteren' van Martha Stappert en Eric Verliefde.
Met (Vlaamse) bijdragen van Erwin Vlerick en Gerd Parquin
Dit is de link: https://kinderfocussen.nl/event/symposium/

European Focusing Association

We willen jullie nog even herinneren aan de tip van Tine Swyngedouw:
Weten jullie dat er elke eerste dag van de maand om 20 u een ZOOM is van de European Focusing Association?
Iedereen is van harte welkom om er samen uit te wisselen, elkaar te leren kennen, na te denken over een mooie toekomst voor focusing in Europa.
Fiona Parr en Patricia Foster faciliteren de avonden.
https://efa-focusing.eu/

Focusing en poëzie, een aanbod van Gordon Adam

“Poems show us that we are both more and less than human, that we’re part of the cosmos and part of the chaos, and that everything is a part of everything else.” Julia Casterton

“Poetry has provided doorways for joy, grief and understanding (during the covid pandemic)” Joy Harjo

Dear Focuser,

Following the success of my first two ‘Focusing with Poetry’ workshops at the end of last year, I’ll be offering further workshops on Zoom on the following dates:

Sundays 31st January, 14th March, 9th May, from 10am - 1.30pm (including two breaks)

Each of these will be ‘stand alone’ workshops open both to those who have done previous workshops and to new participants. The workshops are open to anyone who knows how to Focus and companion. The fee for each workshop is £25(£15 concs), or £60(£40 concs) if you book all three workshops. The number of participants will be limited to allow enough time for a brief check-in from everyone, and to enable easier sharing as a group.

Most of the workshop will be experiential and will involve Focusing on two different poems with two different partners. In the first session everyone will Focus on the same given poem, and in the second session you will Focus on a poem of your choice.

The first two workshops have shown without doubt that Focusing and poetry is a powerful combination:

“I really enjoyed the Focusing with poetry yesterday. The poem I chose and Focused on opened up a depth in me that I really didn't expect to happen. It was a really moving and opening experience.”

“For the first time I slowed down while reading a poem and managed to see what reactions came up for me with each word and each line. It was really enjoyable and surprising, a totally new experience.”

“Feeling energized and inspired by what we explored in today's workshop. Thank you! I appreciate the new territories I can access by Focusing on poems; and how poetry can be a path to my centre, and to more universal truths.”

“I thought it was a great workshop. It really expands the Focusing practice and supports the journey outwards too.”

If you would like to attend any of the workshops, to secure a place, please complete the attached booking form and return it to me, and make the appropriate payment. Places will be confirmed by email on payment of the workshop fee(s).

With warm wishes,

Gordon

Je kan Gordon zelf bereiken via volgend emailadres : gordonadam@blueyonder.co.uk
 

Focusing krijgt een plaats in 

de opleiding tot 'Trauma Informed Practitioner' georganiseerd door 'Konnekt-it 'met Jessie Delooz, Erik De Soir, Ybe Casteleyn, Astrid Fortuin en Manoëlle Hopchet. 
alle info: https://www.konnektit.be/opleidingen/2881/trauma-informed-practice-gent

Een oproep van Focustrainer Ingrid De Witte

Luisteren naar je lijf wanneer je dit lijf als een vijand of een bron van voortdurende pijn ervaart, lijkt voor chronische pijn patiënten geen evidentie. Toch is het ongetwijfeld zinvol om ook deze groep mensen de vaardigheden van focusing bij te brengen.
Heb jij ervaring in focusing(training) met chronische pijn patiënten? En heb je interesse om eens samen te komen (al dan niet online) om van gedachten te wisselen of tips en tricks te delen rond de mogelijkheden van focusing bij deze doelgroep?
Gelieve contact te nemen met Ingrid via ingrid.de.witte@telenet.be  of 0497/883460
Uitkijkend naar reacties, alvast dank!
 

Overzicht activiteiten op de website Focussen Vlaanderen

Op volgende link vind je nog meer activiteiten van trainers en professionals Focussenvlaanderen.be
http://www.focussenvlaanderen.be/page?orl=8&ssn=&lng=1&pge=105

Terug naar overzicht