Gebruikersnaam:Paswoord:Blijf ingelogd:

Login

Nieuwsbrief EFocusing December 2020
Nieuwsbrief EFocusing December 2020

Twee pareltjes over ziekte en rouw

Corona legde in 2020 een stil deken over alles waarvoor we normaal zouden samen komen om het glas te heffen en te vieren, om iemand en zijn/haar project in de bloemetjes te zetten.

Ik wil hier graag het werk van twee bevriende collega’s eren en onder jouw aandacht brengen. Want dat verdienen ze.  Het zijn immers twee pareltjes geworden die ik jou warm wil aanbevelen.

Gerke Verthriest schreef tijdens de lockdown een dichtbundel en gaf zo uitdrukking aan haar rouwen om het overlijden van haar partner een jaar voordien. Een deel van dit proces mocht ik van dichtbij meemaken. Dan belandde er in mijn mailbox plots een gedicht dat de nacht voordien ontstaan was. Elk gedicht voelde als een uitnodiging om verbinding te maken  met haar leven op dat moment en als een uitnodiging om te voelen wat haar schrijven met mij deed, wat het bij mij wekte. Het hielp me om kleine momenten te maken om zelf stil te staan bij wat ik en de mensen rond mij aan verlies ervaren door ziekte, overlijden en corona.

De dichtbundel “Solanum dulcamara” bevat 27 gedichten met telkens een foto van Linda Hendrickx. Je kan het bestellen door te mailen naar info@gerkeverthriest.be.

Frans Depestele schreef een boek over hoe psychologische factoren ook meespelen in het ontstaan en genezen van lichamelijke ziektes. Hij herstelt hierin de verbinding tussen lichaam en geest via het belevende lichaam dat we zijn en toont de nood aan een bredere kijk op ziekte. Als psychiater-psychotherapeut en filosoof ontwikkelt hij een visie die toelaat om hierover na te denken en om de impact ervan op behandelingen en de nood aan integratie onder ogen te zien. Hij onderbouwt dit met wetenschappelijk onderzoek.

Ik werk zelf veel met cliënten met lichamelijke aandoeningen en zou willen dat zowel medici als psychologen en psychotherapeuten dit boek zouden lezen en ter harte nemen. Het daagt je uit om te onderzoeken hoe medici die verbinding van lichaam en geest kunnen meenemen in hun behandeling en wat psychotherapeuten te bieden hebben aan personen bij lichamelijke ziektes. Het laat je ook de vraag stellen naar de implicaties van de corona-maatregelen en hoe die er uit moeten zien opdat ze rekening houden met deze onlosmakelijke verbinding van het lichamelijke en het psychologische.

Het boek “Een procestheorie van somatisch ziek-zijn: geneeskunde en psychotherapie” kan je bestellen door te mailen naar frans.depestele@skynet.be.

 

Wil je zelf ook meer in contact leven met je belevende lichaam?
Binnen PraxisP bieden we nog steeds onze Focusingtraining in 4 niveaus en Open Focusingavonden aan:

-          FOCUSINGcursus  niveau 1 online
2 reeksen door Focusingtrainer Jeroen Breynaert
Data:  vijf maandagavonden, telkens van 19.00 u tot 21.30 u: 15/02/21, 22/02/21, 1/03/21, 8/03/21 en 15/03/21
Data: vijf maandagavonden, telkens van 19.00 u tot 21.30 u: 19/04/21, 26/04/21, 3/05/21, 10/05/21 en 17/05/21

-          FOCUSINGcursus  niveau 2 door Focusingtrainer Gerke Verthriest
Twee maandagen, telkens van 9.30 u tot 16.00 u: 25/05/21 en 8/06/21

-          FOCUSINGcursus  niveau 3 online

door Focusingtrainer Joke Van Hoeck
Twee maandagen, telkens van 9.30 u tot 16.00 u: 18/01/21 en 01/02/21

-          FOCUSINGcursus  niveau 4 door mij
Twee maandagen, telkens van 10.00 u tot 16.30 u: 3/05/21 en 17/05/21

-          Open FOCUSINGavond online

De online open FOCUSINGavond gaat telkens door van 20u tot 22u.

maandag 14/12 Jeroen Breynaert jeroen.breynaert@zoho.com

dinsdag 19/01 Joke Van Hoeck joke@ontspannenopvoeden.be

woensdag 17/02 Tine Swyngedouw tine.swyngedouw@gmail.com

maandag 22/03 Jeroen Breynaert jeroen.breynaert@zoho.com

dinsdag 27/04 Joke Van Hoeck joke@ontspannenopvoeden.be

woensdag 26/05 Tine Swyngedouw tine.swyngedouw@gmail.com

maandag 21/06 Jeroen Breynaert jeroen.breynaert@zoho.com

Ik bied ook de opleiding tot Focusingtrainer en/of Focusing Oriented Therapist (FOT) aan voor al wie na de Focusingcursus niveau 4 zich verder professioneel wilt bekwamen in Focusing. Uiteraard kan je ook nog steeds bij mij terecht voor supervisie en voor individuele psychotherapie rond depressie, verlies, rouw, trauma, stress, kanker en chronische ziekte.

Heb je een vraag over Focusing?  Laat het me weten en ik help je zo goed mogelijk verder.
Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen met mensen die ook interesse hebben in Focusing. Wens je mijn nieuwsbrief niet meer te ontvangen, dan kan je eenvoudig  uitschrijven door mij te mailen.

Een warm en gezond 2021!

Terug naar overzicht